TRÄNINGEN

Vi tränar och tävlar tillsammans som ett mixedlag med turneringar i Danmark, Tyskland, England och Italien. Träningen syftar till att förbereda dig till spel på elitnivå där du  får en komplett spelar- och ledarutbildning.

Mixed

All träning är mixad. Totalt kommer 6 tjejer och 6 killar gå utbildningen som förbereder eleverna på att spela mixed-ultimate på högsta internationella nivå. Våra specialistinstruktörer är alla rutinerade mixed-spelare.

Teknik

Stor vikt läggs vid utveckling av elevens tekniska färdigheter. Vi arbetar med grundläggande teknik och går därefter ner i detaljer som till exempel den mekanik som är grunden för en lyckad forehand, och mest  effektiv fotisättning.

Spirit

Spirit of the Game är själva fundamentet för vår sport. Elever och instruktörer diskuterar dagligen hur vi bevarar och utvecklar sportens SOTG, och hur vi som elitutövare och ledare kan förvalta ansvaret.

Taktik

Att förstå sitt eget och motståndarens spel är nyckeln till att bli en komplett spelare. Stor vikt läggs vid taktisk färdighet. Vi studerar olika former av offence och defence och analyserar systemens styrkor och svagheter.

INNEHÅLL

Utbildningen förbereder eleven som kommande ledare, tränare och i allmänt föreningsarbete. Detta är egenskaper eleven kommer ta med till sin hemklubb och därmed vara delaktig i att stärka ultimate på ett lokalt och nationellt plan.

Ledare

Fysisk träning och förberedelse är en förutsättning för att klara den belastning det innebär att spela ultimate på elitnivå - och undvika skador. Malmö Idrottsgymnasium har ett topputrustat gym och nära samarbete med fysioterapeuter.

Fysik

Internationellt utbyte är en viktig del av utbildningen. Vi kommer spela turneringar som ett gemensamt lag i till exempel Danmark, Tyskland och England. Det ger dels rutin, men tränar även elevens förmåga att kommunicera.

Turneringar

På Malmö Idrottsgymnasium är alla elitutövare och lärarna har expertkompetens. Det skaper en miljö för samarbete över idrotter. Ultimate kommer till exempel ta hjälp av friidrott för snabbhet och explosivitet och kraftidrotter för styrka.

Samarbete

LÄSÅRET

Aug – Sept

Läsåret inleds i augusti med spel på en internationell turnering. 

Därefter följer en träningsperiod med mycket input från internationella gästtränare. September är även mästerskapsmånad i Sverige, vilket betyder att eleverna har tävlingar med sina klubblag.

Okt – Nov

Vi fortsätter utomhus hela oktober och avslutar med ännu en internationell turnering i slutet på perioden.

November är vår sista månad utomhus för året, här ligger fokus på teknik. Vi har redan ökat aktiviteterna på annat håll., som teori, gästföreläsningar och andra aktiviteter inomhus.

Dec - Feb

Vintermånaderna tillbringar vi tillsammans i gymmet och i teorilokalen.

Vi har även utomhuspass, men då enbart fysisk träning

Perioden är fokuserad på uppbyggnad/rehab och teori. Vi förbereder oss för kommande säsong kroppsligt och mentalt.

Mars - Juni

Utomhus igen. Först teknikträning för att åter behärska väder och vind.

Successivt mer spel med inslag av gästtränare från topplag. I slutet av perioden deltar vi åter på en internationell turnering där vi knyter ihop påsen och utför alla de beståmdsdelar vi tränat på under läsåret.

TRÄNARNA

Ultimateprogrammets huvudtränare har daglig kontakt med eleverna, som tillsammans med specialtränarna skräddarsyr ett program för varje elev. Slutligen har vi ett tätt samarbete med internationella gästtränare och partners på allra högsta nivå.

GÄSTTRÄNARE 2019-2020

SAMARBETSPARTNERS

Huvudtränare

Mattias Ahlgren

Mattias har mer än 20 års erfarenhet som elittränare i såväl Sverige som internationellt. Sedan 2015 är Mattias huvudtränare i Kockums Ultimate. Mattias är huvudansvarig instruktör för ultimateutbildningen på MIG, och håller i de dagliga träningspassen.

Specialtränare, fysik

Hanna är meriterad från spel med landslag och klubblag på högsta nivå. Med bakgrund i friidrott har Hanna värdefull insikt i hur ultimatespelare kan arbeta med fysisk träning. Hanna är dessutom en stark resurs i arbetet med Spirit of the Game och jämställdhet på och utanför planen.

Specialtränare, teknik

Johan Gehrisch

Johan har spelat i U20 och U24-landslagen, men satsar numera seriöst på discgolf. På kort tid har Johan etablerat sig som en toppspelare i Sverige, och på golftouren är han är känd för sin fina teknik – i synnerhet med ett bra tryck och precition i de långa kasten.

Specialtränare, taktik

Elsa Regnéll

Elsa har meriter från spel i EM, VM och US Nationals, och blev utsedd till Årets Ledare 2017 för sitt arbete med hemmaföreningen Akka. Elsa har färsk erfarenhet av mixed på absoluta toppnivå efter spel i mixeddivisionen i US Nationals 2017. Där vann Elsas lag Spirit of the Game.

Gästtränare

Laurits Hjermitslev (DK)

Laurits är ett av de nya, unga stjärnskotten i Europa. Laurits spelar dagligen i KFK i Köpenhamn, och är också coach för det danska U24-landslaget. Laurits spelade VM 2018 med La Fotta från Bologna.

Gästtränare

Davide Morri (IT)

Davide ligger bakom det italienska U24-landslagets framgångar och är mannen bakom att Bologna är Europas främsta stad för ultimate. Davide kommer berätta om hur man startar och drivaer en lyckad ungdomssatsning,

Gästtränare

Bex Forth (GB)

Rebecca "Bex" Forth har över 20 års erfarenhet som spelare, kapten och coach från bland annat engelska landslaget och Eurostars. Bex är har bred kunskap om det som krävs för att ta sig till toppen som elitspelare.

Gästtränare

Stefan Rekitt (DE)

Stefan har arbetat med de bästa coacherna i USA, bland annat sex år med Boston Ironside (amerikanska mästare 2016). Stefan samarbetar med MUG om förberedelser, coaching och taktik på internationell elitnivå.

Partner, träning

CUT (USA)

CUT (Competetive Ultimate Training) är ett clinic-program där toppspelare som Dylan Freechild (Sockeye) Jonathan "Goose" Helton (2 x AUDL MVP) håller i utbildningarna. CUT besöker MUG för en tvådagarsclinic i slutet av augusti 2019.

Partner, träning

NUTC (USA)

I samarbete med det tyska ultimateförbundet håller NUTC sitt andra Global Ultimate Training Camp i november 2019 i Malmö som en av orterna. Det första GUTC hölls i Tyskland i april 2018 med bland annat Leila Tunnell (Brute Squad) och Jimmy Mickle (PoNY) som instruktörer.

Partner, utrustning

Universe Point (USA)

Universe Point tillverkar skor specialanpassade för ultimate, UP har nått stor framgång i USA där de bland annat förser spelarna i AUDL med skor. Samarbetet med MUG är för att erbjuda eleverna skor lämpliga för vår sport och som därmed medverkar till att minimera skaderisk.

Partner, utrustning

VC Ultimate (CAN)

VC Ultimate har under drygt 20 år specialiserat sig på kläder till ultimatespelare. Samarbetet med MUG är för att eleverna ska få bästa möjliga förutsättningar att träna och tävla utomhus även under de tämligen hårda förhållanden som råder i Sverige. 

HUVUD- OCH SPECIALTRÄNARE

Bilder från USM i Eksjö 2018. Foto: Liam Persson.
MENY
ULTIMATE som nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) på MALMÖ IDROTTSGYMNASIUM